|
Over de Marottekapel
“Trööt veer waal èns väöl te hel, dat deit die trööt van de Marottekapel”
Wie en wat is de Marottekapel? De Marottekapel is opgericht in 1949 en de
hofkapel van de Sittardse carnavalsvereniging de Marotte. Tijdens het carnavalsseizoen zal de Marottekapel de Marotte muzikaal begeleiden. Het motto van de Marottekapel: Koester de oude traditionele "Zittisje leidjes". De Marottekapel onderscheidt zich van alle andere Sittardse muziekgezelschappen, door het ten gehore brengen van (bijna) alle Sittardse liedjes, van vroeger tot vandaag! Op deze manier wil de Marottekapel deze liedjes als Limburgs erfgoed overdragen op de jeugd van tegenwoordig.
Op 24 november 1949 werd de nieuwe Vorst Marotte, Wil Heuts, geinstalleerd. Als eerste daad mocht hij de Marottekapel als zelfstandige kapel aankondigen. Vanaf dat moment vormt de Marottekapel een zelfstandige eenheid onder de Marotte paraplu. Voorheen speelde de Marottekapel, sinds het seizoen 1898 / 1899, als onderdeel van De Marotte.
De Marottekapel speelt op alle officiële manifestaties van de Marotte. Dat begint bij de “Prinsuitroeping” en
eindigt bij de prijsuitreiking van de Carnavalsoptocht in Sittard. Naast het
programma van de Marotte is de Marottekapel bij andere (carnavals)activiteiten
present. De eerste twee jaar dat de opening van het carnavalsseizoen, "de11devande11de" , in
Maastricht op het O.L.Vrouweplein, is gevierd, heeft de Marottekapel de
muzikale omlijsting verzorgd. In 2004 speelde de Marottekapel al voor de derde
keer tijdens de sluiting van het carnavalsseizoen in Gulpen, wat ook een hele
sfeervolle gebeurtenis is. In het verleden heeft de kapel eveneens de muziek
verzorgd tijdens de uitreiking van 'Bul' door de 'NUL' (Narre Universiteit
Limburg). De Marottekapel geeft, verrassend genoeg, regelmatig acte de
présence bij eucharistievieringen in diverse kerken. Met enige regelmaat in
verschillende kerken van Sittard en zelfs in de Munsterkerk in Roermond heeft de
Marottekapel gespeeld. Onlangs, met Kerstmis, heeft de kapel, samen met andere
verenigingen van het Jochem Erenshoes, in de Sint Petruskerk een kerstconcert
verzorgd. Tevens heeft de kapel, samen met het Michielskoor, de nachtmis in de
Michielskerk muzikaal opgeluisterd.
In de vijftigerjaren werden, samen met de Marotte, voor die tijd, verre
reizen gemaakt. Er werden bezoeken gebracht aan Amsterdam, Heidelberg en Keulen;
waarbij de Marotte steeds de ‘gangmakers’ waren. In 1953 heeft de Marottekapel
zelfs een optreden verzorgd in het koninklijk paleis Soestdijk. Onder leiding
van Chrit Pfennings, als professor Patchenini, bracht de kapel op zeer
humoristische manier het stuk “Dichter und Bauer”. Koningin Juliana, prins
Bernard en de vier prinsesjes genoten van de gekke muzikale fratsen van Chrit en
zijn kapel. De kapel had dit optreden gewonnen tijdens een van de anjeravonden. De Marottekapel behaalde hier een eerste prijs. Voor deze prestatie werd de Marottekapel op 8 januari 1953 gehuldigd, tijdens de seizoensopening, in samenwerking met de AVRO.
Tijdens prinsenbal van 24 februari 1957 namen De Marotte afscheid van muzikaalleider Chrit Pfenning. Hij emigreerde naar de Verenigde Staten.
In 1966 mochten de leden van de Marottekapel zich tonen in een nieuwe outfit, tijdens de gala-avond van de Samenwerkende Limburgse Carnavalsverenigingen.
In 1974 en 1975 begeleide de Marottekapel, onder leiding van Lambèr Marx, diverse nummer op de Marotte CD. Uit het archief hier 2 CD-hoesjes.
(klik op afbeelding voor origineel)
In het weekend van 23 en 24 januari 1982 wordt het 3 x 11 jarig bestaan van de Marottekapel gevierd.
Het recente verleden kent ook zijn hoogtepunten. De kapel is twee keer te
gast geweest bij de Musikverein Laimnau (Tettnang) aan de Bodensee, waar de
kapel het muzikale gedeelte van een regionaal feest “Peter und Paul” heeft
verzorgd. In 2002 en 2003 is de Marottekapel, op uitnodiging van reisbureau
Schoenmaeckers, naar Mallorca geweest om daar diverse optredens te
verzorgen. In 2004 is groots het 55 jarig bestaan gevierd. Onder voorzitterschap van Mart den Rooijen mochten de vele felicitaties in het Sint Joep-lokaal in ontvangst worden genomen.
Na het stoppen van muzikaalleider Bèr Eijkenboom in 1992, is de muzikale leiding jaren, in handen geweest van Hugo Kamps. Met enkele dirigeerstokjes wisselingen met Herman Raadschelders, Math Vroemen en Erik Bressers.
Sinds september 2006 zwaait Jan Hungens het dirigeerstokje. Dat Jan in het begin behoorlijk moest wennen dat hij een Zittisje Kapel leidde, was te merken aan zijn toespraak tijdens het Tröötekonkoer op carnavalsmaandag in 2007. Hij vond het geweldig om al het "Rood, Geel en BLAUW" op de markt te zien. Even was Jan vergeten dat hij niet in Munstergeleen was! Op initiatief van beschermvrouwe van de Marottekapel, Carla Faber-Geers, hebben 8 leden, bij de opening van het seizoen 2010, een blijvende herinnering voor hun lidmaatschap mogen ontvangen. Een gouden Jubileumspeldje, voor hun 11-jarig lidmaatschap, voor: Sjra Canton, Frank Dirks, Paul Hodzelmans, Hub Leers, Roger de Man, Herman Raadschelders, Mart den Rooijen en Jan Lenaerts voor zijn 22-jarig lidmaatschap, in de vorm van het logo van de Marottekapel. Dit initiatief heeft in de volgende jaren een voortzetting gekregen. In het seizoen 2011 kreeg Math Vroemen, voor 11 jaar lidmaatschap bij de Marottekapel deze prachtige speld. In 2012 werden Benno Martens en Frans Kamps in het zonnetje gezet voor hun 11-jarig lidmaatschap. Tijdens de traditionele Nuujjoars resepse 2013 kreeg Jos Janssen het begeerde speldje, uit handen van Carla Faber, voor zijn 11-jarig lidmaatschap bij de Marottekapel. Bijzondere aandacht was er voor jubilaris Paul Hodzelmans. Zijn speldje is opgesierd met een diamantje in verband met zijn 22-jarig lidmaatschap. Bij de start van het nieuwe jaar 2014, kreeg dirigent Jan Hungens het gouden Jubileumspeldje, door Carla Faber-Geers opgespeeld. Dit voor zijn 11-jarige trouwe lidmaatschap van de Marottekapel.
Eerste vrouwelijke muzikant bij de Marottekapel Op donderdag 10 januari 2013 schrijft de Marottekapel historie. Want sinds de oprichting in 1949 zal een vrouwelijke muzikant deel uit maken van de Marottekapel. Deze eer is weg gelegd voor Jenny Dijcks. Ze zal de mannen in het gareel houden door het ritme van de muziek, op haar drumstel, aan te geven.
|